Se schimbă harta României, peste noapte, s-a dat legea: ce sunt consorțiile administrative

de: Alexandru Puiu
22 09. 2022

Modul în care este împărțită România reprezintă de mult timp o soluție ineficientă în administrarea resurselor financiare și a serviciilor. Guvernul Ciucă tocmai a adoptat un proiect de lege care ar putea duce la schimbarea hărții.

Primul pas spre reforma teritorială a României a fost făcut ieri prin adoptarea de către guvern a unui nou proiect de lege referitor la înființarea consorțiilor administrative. Acesta va facilita asocierea complet voluntară a două sau mai multe localități învecinate, după cum se arată în proiectul aflat în dezbatere publică. Este important de reținut că această modificare legislativă a fost asumată de țara noastră prin PNRR.

Ce spune legea, ce se va schimba pe harta României

Noul proiect de lege vizează completarea Codului Administrativ (Ordonanța de urgență 57/2019) și se adresează localităților care vor să coopereze și să se asocieze pentru a oferi în comun servicii publice. Dacă vrei să parcurgi proiectul de lege integral, îl găsești aici.

Schimbarea majoră care ar putea duce la o nouă hartă a României este introdusă în următorul articol:

Două sau mai multe comune ori orașe care au în componența lor localități rurale, învecinate au dreptul ca, în limitele competenței autorităților lor deliberative și executive, să coopereze și să se asocieze, în condițiile legii, în consorții administrative, în scopul îmbunătățirii eficienței serviciilor publice, creșterii eficacității implementării investițiilor sau pentru eficientizarea utilizării resurselor umane specializate pentru atingerea intereselor colectivităților locale.

Ca o notă de subsol, aceste consorții administrative nu vor avea personalitate juridică. Conform G4Media, conceptul de “consorții administrative” apare în în cadrul PNRR pentru susținerea reformelor ce vizează creșterea capacității administrației publice locale. Unul dintre jaloanele care se regăsesc în componenta 10 – Fondul local din PNRR vizează amendarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ prin reglementarea regimului juridic al organizării și funcționării consorțiilor administrative.

Acest anunț din partea guvernului Ciucă vine după ce mai multe voci din societate civilă și-au exprimat susținerea pentru astfel de inițiative, dar au fost respinse în trecut. De la micșorarea numărul de comune, până la micșorarea numărului de județete, toate au fost luate în vedere pentru eficientizarea cheltuielii resurselor. Din păcate, până acum, astfel de idei au fost respinse de oficialii din PSD și PNL pentru că ar duce la dispariția a sute de consilieri locali și județeni, respectiv, la eliminarea unor baroni locali.